sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Vuoden ensimmäiset valmistuneet

Joululahjoiksi menneitä käsitöitä on muutama näyttämättä täällä blogissa, mutta tässä välissä laitan kuvia eilen valmistuneista käsitöistä. Neiti Silmukkainen sai kummitädiltään Tampereen käsityömessutuliaisina Novitan Helpot-lehden, jossa on 31 mallia helppoihin asusteisiin. Neiti löysikin heti mieluisan käsityön toteutettavaksi, mutta sopivaa Novitan Tuubi-lankaa tuntui olevan perin hankala löytää. Sitten kun sitä viimein sain käsiini, totesin, että värivalikoima (löysin vain mustaa) eikä kallis hintakaan miellyttänyt. Tarjolla oli kuitenkin Kauhavan Kangas-Aitan Esteri-ontelokudetta, josta löytyi tyttären toivoma turkoosi väri ja hintakin oli huomattavasti huokeampi. Esteristä syntyi 8 ja 10 virkkuukoukuilla tämä Jumppatuubi!


Yhdessä Neidin kanssa luettiin ohjetta, mutta virkkaustyön hän on tehnyt ihan itse ja tuubi valmistui parissa illassa. Neiti ei kuitenkaan halunnut ihan niin pitkää puikulaa kuin ohjeessa oli, joten jätettiin sitten lyhemmäksi. Sisään mahtuu yllättävän paljon tavaraa, vaikka halkaisija ei ole kovin suuri. Esteri on aivan ihanaa virkattavaa. Se on joustavaa ja asettuu kuosiinsa helposti höyryttämällä. Toisaalta onhan se vähän "muovisen" tuntuista. Mutta juuri tähän jumppatuubiin sopii materiaalina oikein passelisti samoin kuin kylpyhuoneen ja wc:n matoiksi. Esteriä ostin 1,25 kg:n kartion ja tuubin jälkeen kudetta jäi reilusti. Minä sitten virkkasin siitä pienen vessan maton.


Ohjeena käytin Molla Millsin Virkkuri-kirjasta Heksagon-maton ohjetta. Virkkuukoukku nro 8 sopii Esteriin minun käsialalallani parhaiten ja sillä mentiin. Maton halkaisija on pikkuruiset 60 cm.


Viimeisen kerroksen tein puolipylväitä ja huolittelin reunan tekemällä piilosilmukoita edellisen kerroksen puolipylvässilmukoiden takareunaan. Tätä piilosilmukkareunusta olen käyttänyt lähes kaikissa virkkaamissani matoissa.

Sain myös kullanarvoisen vinkin Esteriä ostaessani. Kude lähtee purkautumaan tosi helposti, joten kuteen pää kannattaa polttaa sytkärillä suppuun. Tätä en ole aiemmin tullut ajatelleeksi ja olen päätellyt kuteen aina vaivalloisesti rullalangalla. Puuvillakuteessa, kuten Lillissä muuta vaihtoehtoa ei olekaan kuin langalla päättely. Matonkudetta virkatessa kude alkaa myös helposti kiertyä, mikä on tosi ärsyttävää. Sen voi estää siten, että purkaa kudetta kartiolta niin, että kartio makaa lappeellaan tai vaihtoehtoisesti, jos pitää kartiota pystyasennossa, niin kääntää sitä välillä ylösalaisin kuin tiimalasia. Sama kiertymisefekti tapahtuu kudekeriltä virkatessa. Jos kude kiertyy oikein pahasi, voi kuteen aina välillä kiinnittää hakaneulalla kerään, nostaa kerän ilmaan ja antaa sen omalla painollaan pyörittää kierteen pois.

4 kommenttia:

margsan kirjoitti...

Mainiot tuubi ja matto! Kiitos kätevistä nikseistäsi!

Rouva Silmukkainen kirjoitti...

Matonkuteesta virkkaaminen on kivaa puuhaa ja erityisen mukavaa on, kun jälkikasvukin on siitä innostunut! :)

vilukissi kirjoitti...

Kiitos vinkeistäsi! Laitoin kuteen hyllylle takaisin, kun jotenkin tuntui että saan lopputuloksenkin kiertymään, heh. En ole saanut koskaan aikaiseksi noin siistiä vessanmattoa! Olenkohan liian hätäinen virkkaaja? Tuo huivisi tuolla alempana...aaah. Kertakaikkiaan.

Rouva Silmukkainen kirjoitti...

Kiitos kiitos vilukissi, saat aina kommenteillasi minut tuntemaan itseni suureksikin käsityö"guruksi"! :D Kokeile joskus tuota Esteri-ontelokudetta, se on materiaalina niin ihanaa, että virkkautuu melkein itsestään ja se on helppo venytellä kosteana oikeaan kuosiin.