sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Värjäysmoka

Olen taas tehnyt värjäyskokeiluja uudella metodilla reaktiiviväreillä. Ainahan ei voi onnistua, ei edes joka kerta. En halunnut pieniä pulleasormisia käsipareja tässä hommassa auttelemaan, joten aloitin värjäyspuuhat siinä kymppiuutisten korvilla. Jossain vaiheessa väsy alkoi painaa ja huomasin olevan jo keskiyö ennenkuin esivalmistelut oli tehty  ja hoppuilin vähän värjäysprosessin kanssa. Lopputulos oli sitten tämä. Kaikkea muuta kuin alunperin oli tarkoitus...


Langassa oli tarkoitus olla neljää eri väriä, keltainen on niistä ehkä parhaiten onnistunut. Toisena värinä oli kuivuneen veren väristä punaista, kolmantena punaruskeaa ja neljäntenä tummanruskeaa. (Harmi etten ottanut kuvaa värjäysvaiheessa.) Yritin saada aikaan syksyisiä loppuruskan värejä. Lopputulos muistuttaa heinäkuun loppupuolella niitettyä ja hieman kuivahtanutta tienpiennarkasvustoa. Tummanruskea oli muuttunut sammalenvihreäksi. Lanka on vähän, no, ei oikein minkään värinen. En keksinyt sille edes mitään järkevää nimeä, ja juuri lopputuotteen nimen keksimisessä piilee yksi langan värjäämisen hauskuuksista.

 
Lanka on Ylistaron kehräämön yksisäikeistä valkeaa lampaanvillaa. Vyyhti oli pesemätön ja pesin sen itse ennen värjäystä. Kyllä oli muhevat lampaantuoksut! Mutta minun nenääni lammas tuoksuu vain juurevalta maalaismaisemalta, ei pahalta. Huivia tästä ajattelin virkata haarukalla tai jotain. Pitää vähän testailla miltä nämä värit näyttävät virkattuna tai neulottuna vai joudunko värjäämään uudelleen.

6 kommenttia:

Helena kirjoitti...

En kyllä mokaksi sanoisi tuota lankaa! Odotin jotain sellaista, että kattila olisi jäänyt hellalle yöksi ja aamulla olisi löytynyt vain hiiltynyt huopamöykky. Minun mielestä olet saanut aikaan niin herkullisia värejä, että jos ei tällä hetkellä miellytä, niin pistähän jemmaan määrittelemättömäksi ajaksi. Ehkä se siellä muuttu mukavammaksi :)

Rouva Silmukkainen kirjoitti...

Niin en oikein vielä tiedä, että onko lopputulos sittenkin ihan kiva. Värit on jotenkin tosi hailut minun makuuni. Värjäsin tätä lankaa uunissa :D. Pitää kertoa siitä tarkemmin, jos saan tämän oman värjäystyylini toimimaan. Kyseisessä uunissa ei valmisteta ruokaa. :)

margsan kirjoitti...

Minustakin tuo lankasi on tosi kaunista!!! Itse kun värjään kasveilla/sienillä, niin tulokset ovat useimmiten juuri tuollaisia murrettuja sävyjä.

Rouva Silmukkainen kirjoitti...

Kiitos! Ainahan se lopputulos värjäyspuuhissa on vähän ylläri, joten ehkä on parempi ainakin näin alkuun olla suunnittelematta niin kovin tarkkaan ja antaa vaan palaa. :)

vilukissi kirjoitti...

Ei paha ei! Kevät tulee mieleen tai loppukesä, eli aivan taatusti voit haarukoida huivin! Olen myös joskus pessyt koirankarvalankaa ja kädetkin oli niin hyvin rasvatut, ettei paremmasta väliä.

Rouva Silmukkainen kirjoitti...

Itseasiassa aloitin tekemään huivia varrasvirkkauksella ja ihan kivalta näyttää, melko hempeältä. :)