keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Sohvan uudet vaatteet

Viikonloppuna tartuin haasteeseen, joka oli jo liian kauan odottanut vuoroaan, nimittäin sohvan päällisten ompeluun. Tiesin, että se on työläs homma, mutta en olisi ikinä uskonut, että siihen menee kaksi kokonaista päivää. Päätin kirjoittaa kullekin aikanaan aikuistuvalle lapselleni kirjan kantapään kautta opituista asioista. Voisin aloittaa kirjan vaikka siitä tosiasiasta, että koira+lapsiperheeseen ei kannata hommata valkoista sohvaa. Senhän kyllä tiesin jo sohvaa ostaessani. Ja jos kuitenkin hommaa valkoisen sohvan, siinä on ehdottomasti oltava irrotettavat ja pestävät päälliset. Ja jos kuitenkin hommaa sohvan kiinteillä päällisillä, kannattaa olla niin rikas, että on varaa ostaa joka vuosi uusi sohva. Tai vaihtoehtoisesti pitää olla sellainen mielenlaatu, että likaisen näköinen sohva ei haittaa. Tai sitten on tehtävä niinkuin äiti ja nähtävä ihan hirveästi vaivaa sen niin rakkaan valkoisen sohvan eteen... Mutta paljon vähemmällä vaivannäöllä pääsee, kun ostaa suosiolla tumman sohvan. Irrotettavilla päällisillä tai ilman.


Mietin päällisiä ommellessa, että miksi en ostanut vaikka ruskeaa tai tummanharmaata kangasta. Miksi ihmeessä meillä sohvat pitää olla valkoisia!? Varsinkin kun ne eivät kovin kauaa ole valkoisia. Miten tästä päähänpinttymästä pääsee eroon? Noh, kangasvalinnan saneli pitkälti myös kotiäidin budjetti ja tätä kangasta sain halvalla. Ostin kangasta nimittäin 12 metriä. Jonkin verran sitä jäi vielä johonkin muuhunkin projektiin. Tykkäisin enemmän harmaanvalkoisesta kuin tästä kermanvalkoisesta, mutta kyllä se välttää.

Googlettelemalla sain muuten selville, että kaikista kätevintä sohvan peseminen on painehuuhtelukoneella. Niitä saa vuorokausivuokralle mm. pesuloista. Sillä on hyvä pestä kuvassa näkyvä villanukkamattokin. Aion jossain vaiheessa vuokrata painehuuhtelukoneen ja pesaista sohvan ja vähän muutakin. Painehuuhtelukone ruiskuttaa veden ja pesuaineen nopeasti tekstiiliin ja samantien imee likaveden pois. Itselläni on höyrypesuri ja olen sillä joskus sohvaa pessytkin, mutta en ollut ihan tyytyväinen lopputulokseen. Ainakin nettikeskusteluissa painehuuhtelukonetta on kovasti kehuttu. Se on kuitenkin sen verran arvokas kapine (300- ? €) ja tulee harvoin käyttöön, että en harkitsekaan oman hankkimista. Kirjoitan sitten joskus raportin, että tuliko sohva painehuuhtelukoneella puhtaaksi.


En jaksanut ommella tyynynpäällisiin mitään kaksoisompeleita, joten silitin vaan saumat auki. Kangas on paksua ja toivon mukaan kestää kovaa kulutusta. Kangasta oli niin julmettu määrä, että kutistin sen vaan kappaleiden leikkaamisen välissä silittämällä. Aina pesun jälkeen on tietysti odotettavissa mukava silitysurakka. Mutta jos haluaa käyttää elämäänsä ihan turhaan nysväämiseen, sen sijaan, että käyttäisi vaikka saman ajan ulkosalla auringonpaisteesta ja linnunlaulusta nauttien, niin kannattaa hankkia valkoinen sohva, jossa ei ole irrotettavia päällisiä!

- Rouva Silmukkainen

4 kommenttia:

margsan kirjoitti...

Hienosti olet onnistunut päällisten tekemisessä!!!
Pellavaan tykästyneenä tein omaan sohvaani päälliset keväällä ja olen ollut tosi tyytyväinen. Sopivaa kangasta/sopivan hintaista oli tosi vaikeaa löytää. Mieleinen löytyi nettikaupasta, josta lähettivät mallitilkut, mistä oli helppo valita.

Rouva Silmukkainen kirjoitti...

Mietin ihan samaa, että pitäisi katsastaa nettikangaskauppojen valikoimat. Ehkä jos innostun joskus vielä väsäämään vaihtopäälliset, niin voisin keskittyä nettikauppoihin. Mielelläni ostan huonekaluja, jotka on käytössä vaikka lopun elämää ja päällisillä saa sohvan käyttöikääkin kasvatettua kummasti. Tämän sohvan halusin, koska se on jämäkkä ja siinä on tosi hyvä istua. En tykkää ollenkaan liian pehmeistä sohvista. Esim. Ikean Ektorp olis ollut päällisten puolesta nappivalinta, mutta mulle ihan liian pehmeä, selkä ei tykkää.

vilukissi kirjoitti...

Oletpas sinä kätevä! kahdessa päivässä koko sohva uusiksi! ja olit tehnyt ihania betonitöitäkin!

Rouva Silmukkainen kirjoitti...

Kaikkea pitää kokeilla, ei väliä mennäänkö syteen vai saveen! ;)