sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Värjäysharjoituksia

Olen ihaillut monissa blogeissa kasvivärjättyjä lankoja ja värjäys alkoi kiinnostaa itseäkin. Elämäntilanne on sen verran hektinen, että kärsivällisyyttä ei riitä kasvien keräilyyn ja pitkiin värjäysprosesseihin, mutta tekstiiliväreilläkin saa ihan kivoja tuloksia. Nämä langat on kattilassa värjättyjä.

 "Lupiini"
Novita 7-veljestä, l.valkoinen
75 % villaa 25 % Nylonia

"Juhannusyö"
Garnstudio Drops Loves You III, väri 01 valkoinen
50 % villaa 50 % alpakkaa

"Ulpukka"
Zitron Trekking Pro Natura, värjäämätön
75 % villaa 25 % bambua


Olen ihan tyytyväinen lopputuloksiin, mutta värjääminen oli aikamoista säätämistä. Värjäsin yhtä vyyhtiä kolmessa kattilassa yhtä aikaa ja oli aikamoinen vahtiminen kattiloiden lämpötilassa ym. Käytännössä myöhemmin näkee miten värin kiinnittäminen onnistui ja senkin miltä kaunis vyyhti näyttää neulottuna... Joskus kun käy niinkin, että vyyhti näyttää tosi herkulliselta, mutta neulottuna lopputulos on ihan plääh.

Paljon on ehtinyt Kyröönjoessa vettä virrata ja tapahtua kaikenlaista sitten viime päivityksen. Olen mm. käynyt kesäretkellä tutustumassa Tapion kaupan lankavalikoimiin ihan livenä. 7.7. sunnuntaina oli Stundarsissa käsityöläispäivä ja siellä tapasin blogi- ja Ravelry-tutun Hillevi3:n. Kävin ihmettelemässä kehräämisen saloja ja monia muitakin hienoja käsityöläistaitoja. Kuvien ottaminen käsityöläispäiviltä jäi vaan vähäiseksi, kun kaksi pienintä oli mukana paimennettavana. Rakas kuopuksemme on muuten tässä välissä täyttänyt kokonaisen vuoden ja paikallisessa neulekaffilassakin kävin virkistäytymässä viime tiistaina. Että kaikenmoista vipinää on piisannut. Puutarhassa on tehty vaan pakolliset ja remonttikin on edistynyt varsin verkkaisesti, mutta kesästä on nautittu ja se lienee pääasia! :) 

-Rouva Silmukkainen

PS. Seuraava käsityöläispäivä Stundarsissa on 4.8. ja siellä on todella paljon mielenkiintoista nähtävää!   

8 kommenttia:

margsan kirjoitti...

Aivan upeita sävyjä olet lankoihisi saanut!! Ja kysyy kyllä viitseliäisyyttä hallita monta kattilaa samaan aikaan!!!

Rouva Silmukkainen kirjoitti...

Kiitos! Ja täytyy sanoa, että sinunkin lankavärjäyksillä on ollut ihan olennainen vaikutus tähän värjäysinspiraation saamiseen! :) Luonnonkasveilla värjätyt langat on mun mielestä tosi kauniita ja se on ihan oma prosessinsa, kasvien keräämisestä alkaen. Ehkä mulla on joskus aikaa siihenkin sitten hamassa tulevaisuudessa. :)

Helena kirjoitti...

Ihania vyyhtejä ja herkullisia kasvivärjäysmäisiä sävyjä! Kylläpäs taas roihahti liekkeihin minun värjäyshalut, mutta omat materiaalini siihen hommaan ovat vielä kuukauden verran toisella paikkakunnalla. Mitä tekstiilivärejä käytät? Mulla on itselläni emo-tuotannon nestemäisiä tekstiilivärejä. Pitäis vain hankkia kunnon pipetti, että sais reseptit tarkemmin talteen, vaikka näppituntumalla värjäily sopiiki minun luonteelle oikein hyvin.

Rouva Silmukkainen kirjoitti...

Minulla on juuri noita samaisia Emo-tuotannon värejä ja tykkäsin kyllä kovasti! Olin myös iloinen, että tuote on kotimainen. Sain myös vinkin, että villalankoihinkin voi kokeilla mikrovärjäystä ja värejä voi sekoitella keskenään. Näissä ekoissa kokeiluissa mullakaan ei ollut pipettiä ja nyt hankin muutaman apteekista, maksoivat muistaakseni 0.65 €/kpl ja 1 ml ruiskut 0.30 €/kpl. Mutta näppituntumalla taitaa tulla juuri ne parhaat vahingossa onnistumiset! :)

Pirjo-Riitta kirjoitti...

Oletpas saanut herkullisen kauniita värejä kangasväreilläkin!

Helena kirjoitti...

Ja siinäpäs se värjäyskuume vain kasvaa, kun yrittää myöhemmin toistaa niitä vahingossa syntyneitä hienouksia ja saa aikaan aina vain uusia hienouksia!

Minna kirjoitti...

Tosi herkulliset värit, nam!

Rouva Silmukkainen kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Niin eihän tässä kohta enää ehdi mitään neuloa, kun värjäyskuume vie mennessään ja kaikki paikat pursuaa vaan värjättyä ja värjäämätöntä lankaa... :D No onneksi lankoihin hukkumista hidastaa se, että en oikein pääse värjäilemään kuin hyvin myöhään illalla lapsukaisten jo uinuessa, sen verran vaatii 100 % keskittymistä tuo touhu. :)